Fröccsöntés hőre lágyuló alapanyagból
A hőre lágyuló műanyagokból történő termékgyártás egyik legfontosabb módja a fröccsöntés.

A műanyagokból készült alkatrészek egyre szélesebb körben hódítanak teret a világ különböző iparágaiban, az autóiparban, haditechnikában, repülőgépiparban, orvosi technikában, ipari elektronikában, és háztartási iparban egyaránt. A műanyagipar dinamikus fejlődésének eredményeként manapság már egyre több alkatrész helyettesíthető műanyagokkal. Olyan alkatrészek is, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak, és csak egyéb hagyományos anyagokkal, mint például a fém lehetett előállítani.

A fröccsöntés legnagyobb előnye, hogy bonyolult geometriájú vagy éppen kisméretű termékeket más technológiával nem lehet hatékonyabban előállítani. A technológia rugalmassága lehetővé teszi nagyszámú azonos geometriai és mechanikai tulajdonságú termék gazdaságos gyártását.

Fröccsöntés rövid folyamata:

A műanyag granulátumot feldolgozás előtt attól függően, hogy igényel-e szárítást vagy sem, előkészítjük a fröccsöntési folyamathoz. A szárítás során az anyag specifikációjának megfelelően megadott hőmérsékleten, megfelelő ideig szárítjuk, hogy a környezetből felvett nedvességtartalmat eltávolítsuk belőle. A megfelelően előkészített anyagot egy anyagtovábbító rendszer a fröccsöntő géphez juttatja. A szilárd granulátum formájú anyag hő és nyírás hatására megömlik, melyet a fröccsöntő gép csigája nagy nyomással a szerszám formaüregébe juttat, ahol megszilárdul és elnyeri végső formáját.


1
Anyagelőkészítés
2
Szárító rendszer
3
Anyagszállítás
4
Felszívó
5
Záró egység
6
Fröccsegység
7,9
Záróegység
8
Utánnyomás
10
Szerszámnyitás
11,12 Válogatás, csomagolás

Széchenyi Pályázat 2020